Het verhaal achter Pakketje Blijheid

Het verhaal achter Pakketje Blijheid

Over mij

Mijn naam is Roos. Ik ben geboren in Amsterdam, heb van mijn 8e tot mijn 15e in Zuid-Afrika gewoond, en ben daarna met mijn ouders en zusje terugverhuisd naar Nederland om in Brabant verder de middelbare school af te maken. Toen ik klassieke talen ging studeren, verhuisde ik naar Leiden en daar voelde ik me zo thuis, dat ik hier na mijn studie ben blijven plakken. Tegenwoordig woon ik dus in Leiden, met mijn man en onze peuterzoon en babydochter. We eten zoveel mogelijk plantaardig. Mijn zolder is speciaal ingericht als opslag en werkplek voor Pakketje Blijheid, en ik maak dagelijkse tripjes, al dan niet met de kinderwagen, naar het PostNL-punt om pakketjes weg te brengen.

Behalve taal en de klassieken is een van mijn grootste passies dansen, en dat doe ik dan ook mijn leven lang al, de ene levensfase wat fanatieker dan de andere. Als docent klassieke talen heb ik zes jaar met veel plezier voor de klas gestaan, maar in 2017 besloot ik het roer om te gooien. Ik schreef me als zzp’er in bij de KvK en ging als freelancer verschillende onderwijs- en klassiekengerelateerde projecten aan, waarnaast ik mijn inkomsten aanvulde met een baantje in de horeca. Dat was een heel spannende stap, maar die vrijheid en verscheidenheid aan werkzaamheden beviel me vanaf het begin ontzettend goed. Ook nu geef ik met veel plezier nog Latijn aan volwassenen, lezingen over Grieks, en bijles aan gymnasiasten. Voor nu is Pakketje Blijheid dus voor “erbij”, maar het is mijn wens om het steeds verder te laten groeien en veel meer mensen een glimlach door de brievenbus te bezorgen! 

Waarom "Pakketje Blijheid"?

Ik heb het altijd al heel leuk gevonden om kaartjes te sturen, pakketjes samen te stellen en kleine verrassingen aan lieve mensen te geven. Symboliek, de gedachte erachter, vind ik daarbij belangrijk. Een jaar of tien geleden maakte ik voor het eerst een pakketje met allemaal kleine blij-maak-cadeautjes erin voor een vriendin die wel wat opvrolijken kon gebruiken. Geen grote dure cadeaus, maar een heleboel kleine, symbolische, vrolijke en vooral met zorg uitgezochte cadeautjes bij elkaar. Toen ze mijn pakketje opende, en met een grote glimlach vroeg “Wat is dit?”, antwoordde ik spontaan: “Een pakketje blijheid!” 

Mijn missie: Let's start an epidemic!

Dat klinkt misschien wat vreemd, in dit coronatijdperk, maar ik bedoel een ander soort epidemie! Als 10-jarige op school in Zuid-Afrika, leerde ik het volgende gedichtje uit mijn hoofd. Ik werd er destijds al zo blij van, dat ik het ruim twintig jaar later nog steeds uit mijn hoofd ken en het me nu nog inspireert:

Smiling is contagious: you catch it like the flu.

When someone smiled at me today, I started smiling too.

I walked around the corner, and someone saw my grin.

When he smiled, I realized, I’d passed it on to him.

I thought about that smile and realized its worth:

A single smile, just like mine, could travel ‘round the earth!

So if you feel a smile begin, don’t leave it undetected.

Let’s start an epidemic, quick, and get the world infected!

~ onbekend 

En dat geloof ik echt! Blijheid kun je verspreiden en doorgeven; het is ontzettend besmettelijk en bovendien werkt het twee kanten op: als jij voor iemand anders iets liefs doet, iemand of iets bijzonders geeft of een glimlach schenkt, dan wordt niet alleen die andere persoon daar blij van, maar jij zelf ook! 

Samen met mijn zusje, ruim twintig jaar geleden, in ons Zuid-Afrikaanse schooluniform

Elk Pakketje is bijzonder

Vanaf dat allereerste pakketje tot het lopende bedrijfje dat Pakketje Blijheid nu is, was en is mijn overtuiging nog steeds: “Niet de waarde in geld maakt een cadeautje waardevol, maar de gedachte erachter en de boodschap erbij!”

Daarom zitten er in een Pakketje Blijheid geen grote dure cadeaus, maar een heleboel kleinere, vrolijke symbolische cadeautjes met ieder een bijzondere boodschap. Je kunt een zelfgekozen liedje toevoegen, omdat muziek in mijn ervaring zoveel toevoegt en iemand echt kan raken. 

Het allermooiste aan mijn bedrijfje vind ik dat ik via de bestelde Pakketjes een klein kijkje krijg in de levens van zoveel verschillende mensen. Of het nou een speciale verjaardag is, troost om een verloren geliefde, of gewoon zomaar om iemand te verrassen met iets liefs, elk nieuw pakketje blijft bijzonder. Ik word er zelf ook heel vrolijk van om elke keer weer te zien wat voor mooie wensen en lieve boodschappen mensen aan elkaar sturen. Zeker op het hoogtepunt van de coronacrisis, toen Pakketje Blijheid als geluk bij een ongeluk heel goed begon te lopen, bracht het zien van zoveel liefde en goede intenties mijzelf ook heel veel blijheid! 

Ik borrel van de nieuwe ideeën, en mijn grootste uitdaging momenteel is focussen op één onderdeel en niet alles tegelijk willen uitwerken. Inspiratie genoeg in ieder geval: op naar nog veel meer glimlachen door de brievenbus! Dus, met een knipoog naar bovenstaand gedichtje zeg ik, ook – of juist! – in coronatijd: 

Let's start an epidemic, quick, and get the world infected!

Schuiven naar boven